dilluns, 6 d’octubre del 2008

XXII Concurs de Castells de Tarragona

El dia anterior havia anat a dormir a les 21:45, calia descansar, tot i que a les 23:30 encara estava donant voltes pel llit, no podia dormir. El 5 d’octubre s’aixecava amb un cel blau i amb fresqueta. A les 8:20 enfilàvem Via Augusta amunt reclutant nous acompanyants liles, disposats a anar a la guerra. Ahir era un gran dia.

Arribem a la plaça Ponent – i no la plaça Corsini, si és que fins i tot en això aquest concurs és diferent – i puc comprovar que fins i tot les meves amigues estaven allí! M’havien dit que vindrien, però fins que no les vaig veure no m’ho vaig creure! Erem gent, molta gent, les expectatives eren certes i veies cares de gent que no havien vingut ni per Sant Magí, ni primerdiumengedefestes ni Santa Tecla, feia goig! Entrem últims a plaça - els últims seràn els primers? -, érem més espartanos que mai i tot i que encara no haviem entrat tots que Els Segadors ja acabava, vam haver de fer-nos un lloc entre tanta aglomeració, i és que no teniem espai ni per posar-nos la faixa!


I començava la primera ronda on Xiquets de Tarragona punxava amb el 2d8f. Barcelona sortia de 3d8, no ferien el 3d9f. Vilafranca feia el 4d9fa, la Joves feia un intent 5d8f – ole ole de sortir de 5d9f, amb dos pebrots! - , Capgrossos feia un magnífic 3d9f i la Vella carregava el pilar de 8fm. Nosaltres anàvem a assegurar castell i en la segona ronda conjunta tiràvem el 2d8f, treballat, però bé. 2d8f descarregat number 100 a la butxaca! Felicitacions i abraçades, i la Sota al folre, de cul a on sempre. Ja havíem donat el tret de sortida.


La segona ronda s’obria amb un altre pilar de 8fm, aquest cop descarregat i de color verd, la Joves feia el 3d9f, Lleida s’apuntava el segon 2d8f, Sants carregaven el seu primer 3d9f, Capgrossos desmuntaven dos peus del 4d9f i es veien obligats a passar ronda i la Vella carregava el 5d9f.
I nosaltres muntàvem el 3d9f, i tirava amunt a la primera. No el vaig veure, estava a sota, però igual que el dia 14 només vaig dir dos paraules “ i Jove”. I sento el refilar de les gralles, carregat. I sé que la cosa es complica i sento una veu cridant “vinga Fibra aguanta, que està molt bé, aguanta!!”, i jo que encara faig més força i sento crits d’eufòria, ja està, 2n 3d9f DESCARREGAT!!. El folre va treballar a morir, impressionant. I ja els veia allí a dalt encara celebrant-ho i la imatge del Carles – Enfedaque – posant-se eufòric la mà a la butxaca de la camisa, i és que ja el tenim al sac. Felicitacions, alguna bufetada, llàgrimes i crits i és que hi havia gent que feia el seu primer 3d9f. I cridant el nostre " I Jove i Jove i Jove Jove Jove!!" I ull! Des del 1994 que no descarregàvem el 3d9f al concurs de castells! – si , 1994, famós concurs que vam quedar 2ns per 13 punts – feia 14 anys que la plaça no veia descarregar un 3d9f lila.

Al final de la segona ronda s’anunciava la classificació fins al moment: Vilafranca els primers, seguits de la Vella de Valls i en tercer lloc NOSALTRES, sisi!

La tercera ronda començava amb el 2d8 de Vilafranca – per cert l’speaker no va parar de dir 2d8 “sense folre”, que coi! 2d8 i punt!! -, construcció que va generar certa polèmica, no semblava que l’enxaneta posés el segon peu abans de caure l’estructura. El jurat el donava per carregat, però la plaça exigia veure les imatges, i si, es veia clarament que carregat. Joves també tirava el 2d8 que pujava bellugadís i quant ja tenia dosos col•locats, la canalla més menuda va caure, emportant-se la delicada estructura que quedava en intent. Intent desmuntat de 3d8 de Lleida. Capgrossos feia un intent desmuntat de 4d9f, anaven a per la tripleta i no van tenir sort. En aquells moments seguíem tercers en la classificació. Barcelona anunciava 4d9f, vaig flipar i molt i després d’un peu desmuntat van tirar amunt, i tot i les bones mides el van baixar, intent desmuntat. La Vella realitza un intent desmuntat de 4d9fa. Nosaltres afrontàvem el 5d8 amb decisió, a sota estàvem perfectes, sento refilar les dues aletes, la canalla està fora i dosos ja baixen i cau, si cau. Va arribar més lluny que el del dia 14, però no va poder ser, la catedral s’ens resisteix, però està clar que la tenim a punt a punt.

Ja en la quarta ronda Capgrossos descarreguen el 5d8 – en aquest moment encara anem per davant d’ells i la Joves-, Vilafranca carrega un impressionant 4d9, la Joves carrega un treballadíssim 4d9f, la Vella després d’un peu desmuntat tira altre cop el 4d9fa, que desmunten novament. Lleida carrega el pilar de sis. Nosaltres passem ronda, preferim esperar, la trompada ha fet algo de mal ja es decidirà què fen a la cinquena.

I la última ronda començava amb nosaltres – la Jove – encara en tercera posició, després del 2d8f de Capgrossos ens situàvem en quarta posició i amb el 5d8 de la Joves en cinquena. Lleida descarregava el 3d8 i completava la seva tri-lergeta, Barcelona descarregava el 4d8.

La classificació final de les 18 colles fou la següent:

1. Castellers de Vilagranca
2. Vella de Valls
3. Joves de Valls
4. Capgrossos de Mataró
5. Colla Jove Xiquets de Tarragona
6. Castellers de Sants
7. Castellers de Lleida
8. Castellers de Barcelona
9. Xiquets de Tarragona
10. Xicots de Vilafranca
11. Castellers de Sabadell
12. Marrecs de Salt
13. Castellers de Terrassa
14. Nens del Vendrell
15. Castellers de la Vila de Gràcia
16. Sagals d’Osona
17. Xiquets del Serrallo
18. Castellers de Sant Pere i Sant Pau

Felicitar a Vilafranca per la gran victòria i ja sumen 4 concursos consecutius guanyant - i carecteritzants per la seva manera de celebrar "a lo Vilafranca"-.
Felicitar també a Sants pel 3d9f, a la pròxima descarregat i a Lleida per la tri-lergeta com ells anomenen – senyors, en el fons sempre serà "trileta" - .

Definitivament no s’intentava el 4d9f, tot i que molts – jo inclosa – volíem fer-lo. I curiosament fou uiuiuiaiaiai – si espartanos: uiuiuiaiaiai – qui em va fer entrar en raó. Si tiràvem el 4 era per carregar-lo. Què guanyàvem? La 4ta posició? Què podríem perdre? 5d8 al Vendrell? Jo em vull treure l’espina del 5d8, l’hem de descarregar d’una punyatera vegada!! Hi havia gent rabiosa, volien si o si el 4. Senyors, em quedat 5ns! A menys de cent punts del 4t! Hem realitzat els mateixos castells que Capgrossos – nosaltres només hem carregat el 5 – hem d’estar orgullosos! Que hem descarregat el 3d9f!!!
El Gran Cap de Colla ens ho anunciava a plaça, es descartava el 4, i la setmana que ve al Vendrell ja veurem, va dir. Això si, a partir de les 7 de la tarda al local festa, visualització de Qd9 i cava i cervesa per tothom!
I com no ho vaig celebrar amb un bon Chartreuse i un puru - "Sarita" ja em diu l'Enfedaque-.

Què en penso del Concurs d’aquest any? Va ser un concurs diferent, em va faltar la pencarta de “Catalonia is not Spain”, no semblava un concurs concurs, no feia calor, no et tocava el sol i no es va fer etern, l’organització va aconseguir el que volia i a les 15h i poc es donava punt i final a la 22a edició del Concurs de Castells.

Donar a les gràcies a totes les colles i aficionats que ens van ajudar com Xicots, Joves, Vella, Nens, gent de Minyons, força dent de Xiquets de Reus, moltíssima gent de Sant Pere i Sant Pau – mil gràcies – i a tots els aficionats que ens van donar suport. Al nostre públic a qui dedicàvem un gran aplaudiment després de l’actuació i a la canalla, la nostre magnífica canalla.
Felicitar el Miqui, semblava que fent la mateixa actuació que el dia 14 aquest cop també tocava tirar el pilar, no? Però nono, no va caure.

Avui tinc dia de relax, i he aprofitat per comprar un munt de diaris que parlaven sobre el dia d’ahir. M’ha sobtat el Diari de Tarragona que mostra una foto del nostre 3d9f que senyors, m’ho sembla a mi o en realitat és el 3d9f de la Joves? A part que diu que vam carregar el 5d8 el dia 23...on anirem a parar!

I ojo al dato: més tard, ja a la festa s’hem va concedir el permís d’anunciar que es vol tirar el 3d9f al Vendrell la setmana que ve i que vamos, si hi ha gent per fer un 3d9f, també n’hi ha per fer un 5d8, no?

Així que tothom a assajar, la temporada encara no ha acabat, tenim dues actuacions super importants! Hem de ser molta gent!!!

Ara i sempre

I jove jove jove!!

8 comentaris:

Oscar Montserrat "TETE" ha dit...

Primer de tot felicitats per l'actuació que vareu fer, llàstima del 5d8, li va quedar molt poc, si no s'hagués estirat la dreta...
Cites a la meva colla amb el següent enunciat: "Barcelona anunciava 4d9f, vaig flipar i molt i després d’un peu desmuntat van tirar amunt, i tot i les bones mides el van baixar, intent desmuntat"
Imagino que vas flipar perquè no t'ho esperaves però també el teníem preparat per la Mercè, jo personalment considero que tenim millor el 4 que no pas el 3, com bé dius pujava molt bé, fins i tot massa bé respecte a d'altres intents d'aquest castell, però com malauradament passa en un alt percentatge de nou la canalla va tirar avall.

Anònim ha dit...

Crec que també hi havia algun tirallongues, així que donar-lis les gràcies tmb!
Avui no puc anar a l'assaig per tant espero impacient la teva crònica per saber com ha anat!
Felicitats pel magnífic blog!

Sempre lila!

Jordina Estopà Masdeu ha dit...

doncs no hi haurà crònica de l'assaig d'avui!

durant la setmana estic a barcelona estudiant, és a dir k ho tinc una mica xungo!

avui potser em passo per l'assaig dels de la vila de gràcia, que assagen a prop del pis.

PD: és veritat, gràcies tmb a tirallongues

Anònim ha dit...

Eiii que gran la crònica, de fet com sempre, t'he agafat un parell de fots (fiu, fiu,... (dissimulant)XD). Què en dius de la plaça et va agradar!?!?
Tinc ganes d'anar al Vendrell, i descarregar el 5!

Frikilandi ha dit...

felicitats "baietes", molta sort al Vendrell (espero la teva crònica eh guapa!) continueu aixi!

Anònim ha dit...

No sabia que estudiaves a barcelona, així doncs tens el mateix problema q jo! Des de la capital poc podem fer al cos del bou. jeje

Uiuiui Aiaiai ha dit...

L'Enfedaque posant-se la mà a la butxaca?? Juasjuasjuas, que inocent que ets, Jur! El que feia l'energumenu era el ball de les "Mamachicho", però no el vam poder veure acabar perque el van tirar a terra, jajajajaja

Rikhard Rydell ha dit...

jordina passa't per el neu blog i mira una foto que hi ha penjada...

si vols més, deixam un coment i ja les aniré passant cuan em conecti oks?

salut i castells

dau